Udruga Veterana 5. Gardijske Brigade "Sokolovi"

Odabrane fotografije

Novosti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

„PSIHOSOCIJALNA PRILAGODBA HRVATSKIH BRANITELJA“

 

Dana 6. prosinca u Domu specijalne policije (Trg žrtava fašizma 1) s početkom u 19 sati održat će se svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića, Martine Knežević, te predstavlja suradnju između Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.  Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu inkluzije branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno pod pokroviteljstvom  Ministarstva branitelja u periodu od 2013. – 2015. godine.

                Na predstavljanju knjige govorit će autori, recenzenti knjige prof. dr. sc. Marijana Braš (predstojnica Klinike za psihološku medicinu, KBC Zagreb) i prof. dr. sc. Goran Milas (znanstveni savjetnik, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), te visoki uzvanici iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske te Ministarstva branitelja.

 

O KNJIZI (IZVADAK IZ RECENZIJA)

 

„Knjiga Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević za mene je jedna od najugodnijih iznenađenja kada je riječ o stručnoj literaturi o hrvatskim braniteljima. Autori su koristeći znanstveni pristup detaljno i sveobuhvatno prikazali nekoliko vrlo značajnih tema vezanih uz hrvatske branitelje koje su logičnim slijedom povezane u cjelinu, povezujući prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.“ – prof. dr.sc. Marijana Braš

 

„Ovo je knjiga koju javnost treba i iščekuje,, a braniteljska populacija odavno zaslužuje. Na znanstveno utemeljen način knjiga skicira profil braniteljske populacije, baveći se istodobno deskripcijom njihovih stavova i mišljenja, ali i pokušajem da se njihovo ponašanje i doživljavanje stavi u okvir teorijskih promišljanja i ponude rješenja problema s kojima se suočavaju u društvu.“ – prof. dr. sc. Goran Milas

 

O AUTORIMA

 

Sandra Šućurović, mag. psych.

Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2. Od 1991. – 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lakojurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobitnicaje Rektorove nagrade za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te kao  psiholog u području sporta, uz to se aktivno bavi znanstvenim radom.

 

Igor Mikloušić, dr. sc.

Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. je stekao doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. – 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

 

Martina Knežević, dr. sc.

 

Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

Događaji tijekom godine

 

 • 23.Godišnjica VRO Maslenica
 • 21.Obljetnica VRO "Bljesak"
 • 25.Obljetnica "12 Redarstvenika"
 • 71.Obljetnica stradanja Hrvata u Bleiburgu
 • 25.Obljetnica ustroja OSRH
 • 21.Obljetnica VRO "Oluja"

Podružnice

 • Đakovo
 • Našice
 • Osijek
 • Slavonski Brod
 • Vinkovci

Projekti

Spomenik

Monografija

In memoriam

Uvjeti korištenja

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka Udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasnickih prava te prava trećih osoba.