Rujan 23, 2019

head

Priopćenje ZUV HGP u vezi uvođenja dvojezičnosti u grad Vukovar

Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 11:19

ZBOR UDRUGA VETERANA

HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Assembly of associations of croatian war veterans guard units.

Fra Filipa Grabovca 1,, 10 000 Zagreb 

Zbor udruga veterana hrvatski gardijski postrojbi u potpunosti podržava  Stožer za obranu hrvatskog  Vukovara i zahtjeve upućene Vladi Republike Hrvatske vezano za uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar.

Grad Vukovar je simbol stradanja i obrane cijele Hrvatske, a svi oni koji su obrani Vukovara i domovine izgubili živote, koji su nakon okupacije  mučki ubijani po stratištima, iako su nevidljivi, oni su stanovnici Vukovara. A njima je pravo na život, pravo na glas, pravo na izjašnjavanje i pravo na stvaranje novih života oduzeto od onih koji su svoju ideologiju promovirali i provodili pod zastavama sa mrtvačkim glavama i porukama ispisanim na ćirilici.  Hrvatskim braniteljima, invalidima i obiteljima žrtava velikosrpske agresije koji danas žive u Vukovaru, svima u Republici Hrvatskoj koji su stvarali ovu državu, danas se opet nameće oduzimanje prava glasa, opet ih se dovodi u situaciju da moraju braniti ono što je obranjeno 1991. i 1995. godine.
Ne protivimo se pravima nijednje nacionalne manjine na njegovanje tradicije i kulture, vjerskih običaja i drugih sadržaja i aktivnosti koji nisu vrijeđanje ili ponižavanje onih koji su stvarali ovu zemlju, a posebno onih koji su nakon stradanja i progona imali snage vratiti se u Vukovar. Međutim, ne možemo prihvatiti slijepo provođenje Ustavnih odredbi koje je moguće preispitati, dugoročno odgoditi, promijeniti ili ne primjeniti, a sa ciljem sprječavanja novih podjela i sukoba, vrijeđanja osjećaja hrvatskog naroda, branitelja i stradalnika  i unazađivnja dugogodišnjih procesa uspostave mira i dijaloga.
Da nisu ostvareni uvjeti za provođenje dvojezičnosti, osobito u Vukovaru, potvrđuju i predstavnici Srpske zajednice svojim odbijanjem sudjelovanja u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18.11.2012. godine.
Niz je drugih pokazatelja i razloga zbog kojih su logični, utemeljeni i potpuno opravdani zahtjevi Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.
Mi ćemo kao Udruga u potpunosti podržati sve zahtjeve i aktivnosti Stožera vezane za pitanje dvojezičnosti.

S poštovanjem