Listopad 16, 2019

head

5. Zavjetno hodočašće za Domovinu „Marijanski zavjet za Domovinu“

Utorak, 04 Lipanj 2019 12:36

ZAVJETNO HODOČAŠĆE ZA DOMOVINU

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće ,Marijanski zavjet za Domovinu", koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.
Već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim dogadanjima iz Europe, navirala je ideja o pokretanju hodočasničkih puteva diljem naše Hrvatske. Sva sabrana iskustva saželi smo u jednu ideju, koju vam ovdje predstavljamo. K realizaciji projekta dodatno nas požuruju zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu.

SMISAO HODOČAŠĆA

Hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili mladi u suradnji s veteranima Domovinskog rata. Tako bi na tom putu predaja važnosti i svetosti Domovinskog rata mladima osvješćivala svetost Domovine koju imamo.
Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti Djevici Mariji, kojoj je podigao brojna svetišta diljem Domovine. Potreba za ovakvim djelom nadovezuje se na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.
Vjerujemo da bi brojni štovatelji pobožnosti Djevici Mariji ovaj hodočasnički put i svoja hodočašćenja tim putem, prepoznali kao stalni zavjet hrvatskih vjernika, koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjavali u pojedinim svetištima. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izricali bi zahvalnost i molili za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda.

OPIS RUTE

Hodočasnička ruta kretala bi iz Osijeka preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaša, a završavala bi se na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važniih svetišta, preko Zagreba, Rijeke i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezala bi najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu. Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, koja prolazi unaprijed određenu rutu puta.
Ovoj glavnoj ruti matici, pridružuju se i brojne priključne rute, koje se s njom spajaju u najbližim svetištima i nadamo se kako će ruta premrežiti cijelu Hrvatsku.

Trenutno postoje 4 priključne rute:
Gunja (Šumanovci) - Vukovar (07.06. - 09.06.2019.),
Pakrac - Udbina (06.07. - 19.07.2019.),
Pula - Rijeka (06.07. - 10.07.2019.),
Monte grisa (Trst, ltalija) - Slovenija - Rijeka (06.07. – l0.07.2019.)

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1.640 km.

ruta hodocasca