Travanj 19, 2024

Head

„Magnum crimen 1945.“ u Vinkovcima

Srijeda, 07 Listopad 2015 14:08

Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ iz Vinkovaca povodom obilježavanja 23. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade Hrvatske vojske u suradnji s Laudato televizijom upriličila je u četvrtak 1. listopada prikazivanje dokumentarnog filma „Magnum crimen 1945.“ u u gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ u Vinkovcima.

Laudatov dokumentarni film svjedoči o stradanju hrvatskog naroda tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Na izuzetno jasan i nedvosmislen način dokumentira te javnosti objavljuje detalje iz tog razdoblja hrvatske povijesti o kojima se za vrijeme totalitarističkog komunističkog režima u nekadašnjoj državnoj tvorevini Jugoslaviji u javnosti nije previše znalo. Tada se metodama režimske propagande nastojalo negirati postojanje tog zločina koji je proveden nad hrvatskim narodom. 

Prikazivanju filma u Vinkovcima nazočili su pripadnici raznih dijelova društva, od potomaka neposrednih sudionika navedenih zbivanja, preko brojnih hrvatskih domoljuba organiziranih u braniteljske i stradalničke udruge s područja grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije do zainteresiranih građana raznih dobnih skupina.

Prikazivanje ovog svjedočanstva o stradanju hrvatskog naroda, ali i pripadnika drugih nacionalnih skupina s ovih prostora, neistomišljenika tadašnje totalitarističke komunističke vlasti upriličeno je zbog kontinuiranog negiranja postojanja zločina nad hrvatskim narodom u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, a koje sustavno provodi vladajuća garnitura (kao i neke prijašnje), kvazi povjesničari okupljeni u neke nevladine organizacije kao i mnoge druge organizacije i pojedinci.

Organizatori prikazivanja UV5GBR „SOKOLOVI“ u suradnji s Laudatom na ovaj su način željeli dati svoj doprinos u promicanju istine o stradanju hrvatskog naroda kroz povijest, a koja se za potrebe pojedinih grupacija našeg društva sustavno iskrivljuje.

Izvor: laudato.hr

Zatvori