Ožujak 29, 2020

head

Ministar Krstičević s čelnicima braniteljskih udruga

Utorak, 29 Svi 2018 17:09

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je 29. svibnja 2018. u Ministarstvu obrane RH predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz ministra i čelnike braniteljskih udruga, sastanku su nazočili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeni ministrom Tomom Medvedom, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, savjetnik predsjednice Republike za branitelje Ante Deur te izaslanstva MORH-a i OSRH-a.

Zahvalivši im na odazivu i dosadašnjoj suradnji, ministar Krstičević predstavio je čelnicima braniteljskih udruga postignuća Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2017. godini, kao i prioritete za 2018. godinu: "Želimo vas, hrvatske branitelje, informirati o aktivnostima koje provodi Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska. Vaš doprinos stvaranju hrvatske vojske i hrvatske države je nemjerljiv, stoga nam je važno čuti i vaše prijedloge i razmišljanja".

U sklopu prezentacije prikazane su i snimke angažmana pripadnika Hrvatske vojske u pomoći civilnom stanovništvu prilikom snježnog nevremena i poplava, pri čemu je ministar Krstičević ukazao na sinergiju vojske i civilnog društva te nužnost uvezivanja sposobnosti države i lokalne zajednice, kao i na važnost uspostave sustava domovinske sigurnosti. "Tu su nam partneri i braniteljske udruge, čiji potencijal treba uključiti u taj sustav", poručio je.

Ukazao je i na važnost izrade strateških dokumenata, ponajprije Strategije nacionalne sigurnosti kao preduvjeta za donošenje Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja.
Osvrnuo se i na novi operativni raspored Hrvatske vojske s ciljem pravodobne reakcije, kao i povratka Hrvatske vojske u gradove diljem Hrvatske – od Vukovara i Varaždina te Sinja do Pule i Ploča.

"Osim sigurnosnog aspekta, ovaj novi operativni razmještaj u cilju je povećavanja standarda života, rada i obuke naših pripadnika, promicanja vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, a također potpora je to lokalnom gospodarstvu i stanovništvu", pojasnio je ministar Krstičević te ujedno naveo što je sve učinjeno kako bi se poboljšao standard života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

Govoreći o opremanju vojske, istaknuo je kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, istaknuvši kako je Ministarstvo obrane važan partner hrvatske obrambene industrije, koja je uz potporu MORH-a postala izvozni brend, te je zaključio: "Jak obrambeni sustav i snažna obrambena industrija preduvjeti su sigurnosti i stabilnog gospodarskog rasta."

Ministar Krstičević upoznao je predstavnike braniteljskih udruga i s drugim aktivnostima i postignućima Ministarstva obrane i Oružanih snaga, s naglaskom kako je u fokusu čovjek – vojnik, dočasnik i časnik.

"Hrvatski vojnik je naš brend, a hrvatski branitelj kamen temeljac hrvatske države", zaključio je ministar Krstičević, podsjetivši i ovom prilikom kako je Domovinski rat i očuvanje njegovih vrijednosti jedan od prioriteta Ministarstva obrane, što se pokazalo i vraćanjem hrvatske vojske u gradove, kao i na simboličnoj razini.

"Projekata je uistinu puno, no uz zajedništvo i sinergiju cijelog obrambenog sustava, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, uvjeren sam kako nema te prepreke koju zajedno ne možemo riješiti", rekao je Krstičević te dodao: "U tom timu ima mjesta i za vas branitelje, vaše iskustvo je dragocjeno, stoga ste svi pozvani da svojim prijedlozima i promišljanjima doprinesete daljnjem razvoju i jačanju pobjedničke Hrvatske vojske."

"Ovo je poseban dan, ovo je iskorak koji čini ova Vlada i naša dva ministarstva u cilju očuvanja najsvetijeg u našoj novijoj povijesti, a to je Domovinski rat i zajedništvo koje nas je dovelo do pobjede", poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalivši ministru Krstičeviću na suradnji, kao i na potpori MORH-a i OSRH.

"Sinergija i zajedništvo je jamstvo da ćemo realizirati planirano, imajući pritom uvijek na umu sve naše žrtve", zaključio je ministar Medved, posebno ukazavši na zabrinjavajuće podatke o visokoj stopi smrtnosti hrvatskih branitelja.

Ukazao je i na potencijal hrvatskih branitelja, kao i na njihovu ulogu u konceptu sustava domovinske sigurnosti, poručivši: „Budimo ponosni na sve što smo do sada ostvarili, kao i na postignuća Ministarstva obrane i Oružanih snaga u čijim su redovima bili i mnogi od nas.“ Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov također je istaknuo ulogu i doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju i izgradnji hrvatske države i obrambenog sustava.

"Doprinos udruga očuvanju sjećanja na Domovinski rat, ljude i događaje je uistinu ogromna i zato vam hvala. Vaš uloga u tome je uistinu od neprocjenjive važnosti. Svi vi ste sudjelovali u Domovinskom ratu i znam da ste neraskidivo vezani uz Domovinski rat, ali i uz Hrvatsku vojsku. Nitko ne može bolje razumjeti Hrvatsku vojsku od onih koji su je stvarali, ali ni dati bolji prijedlog za budući razvoj", poručio je čelnicima braniteljskih udruga te ih pozvao na daljnju suradnju, izrazivši ujedno nadu kako će ovakvi susreti postati praksa.

"Vi ćete uvijek u Hrvatskoj vojsci imati partnera i saveznika za svoje aktivnosti", poručio je general Šundov, dodavši kako će braniteljske udruge imati potporu Hrvatske vojske i ubuduće.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata nazočili su i svečanosti imenovanja Sportske dvorane hrvatskih branitelja, koja se nalazi u Domu HV-a "Zvonimir". Natpisnu ploču otkrili su ministri Krstičević i Medved, a dvoranu i sve okupljene blagoslovio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medved. Taj čin dio je konkretnih poteza i postignuća koje MORH i OSRH provode u Godini spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika.