Travanj 18, 2024

Head

"Sokolovi" na obilježavanju 27. obljetnice 204. brigade Hrvatske vojske

Srijeda, 26 Rujan 2018 11:19

U Vukovaru je u subotu, 22. rujna 2018. obilježena 27. obljetnica 204. brigade Hrvatske vojske, a na prigodnoj svečanosti sudjelovali su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Obilježavanju je nazočio i brigadni general Željko Živanović ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te Načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mijo Validžić.

Tim povodom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani grada Vukovara položeni su vijenci i upaljene su svijeće kod spomen-obilježja na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata te je služena Sv. misa u crkvi sv. Filipa i Jakova nakon koje je u Hrvatskom domu Vukovar održana svečana akademija.

Brigadni general Željko Živanović čestitajući svim pripadnicima 204. vukovarske brigade 27. obljetnicu njezina ustrojavanja, izrazio je ponos što je Hrvatska vojska u Vukovaru i što vojarna nosi ime legendarne vukovarske brigade. Posebno je pozdravio obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade, kao i sve vukovarske branitelje, svoje suborce, napomenuvši kako je i tim simboličnim činom imenovanja vojarne Ministarstvo obrane RH željelo odati počast svim poginulim vukovarskim braniteljima, kao i svim pripadnicima brigade. "Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, grad heroj i simbol junaštva u Domovinskom ratu" istaknuo je general Živanović.

Zbog neraskidive povezanosti Hrvatske vojske i Grada Vukovara kao i svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za obranu ovog herojskog grada u Domovinskom ratu, Vukovar danas nosi epitet gravitacijskog središta pobjedničke Hrvatske vojske. Poštovanje prema Vukovaru kao simbolu goleme žrtve i Domovinskom ratu kao temelju moderne hrvatske države, iskazano je povratkom svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i povratkom Hrvatske vojske u Grad Vukovar. Podsjetimo, na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru je 10. studenoga 2017. godine svečano otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske" u kojoj je prvi put smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Povratak Hrvatske vojske u Grad Vukovar u funkciji je i sigurnosti, ali i pomoći lokalnom stanovništvu u suradnji s lokalnom zajednicom.

27god204brg1

Zatvori