Lipanj 19, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

head

„SOKOLOVI“ OBILJEŽILI 26. OBLJETNICU OSNUTKA

Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 13:44

U petak, 5. listopada 2018. godine obilježena je 26. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade "Sokolovi". Svečanom obilježavanju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mladen Klarić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, braniteljskih udruga i lokalne vlasti.

Tom prigodom, položeni su vijenci na spomen obilježje u vojarni i služena je Sveta misa koju je predstavio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan na temeljima buduće kapelice Kraljice Svete Krunice Sv. Ivana Kapistrana, koja će se graditi.

Ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima 5. gardijske brigade "Sokolovi" na njihovom angažmanu u Domovinskom ratu, istaknuvši da su kako su Sokolovi jedna od udarnih brigada i ponos Hrvatske vojske. "Hrvatska vojska prožeta je simbolima Domovinskog rata, a jedan je od tih simbola i 5. gardijska brigada "Slavonski sokolovi". Drago mi je da njihovu tradiciju nastavlja bojna "Sokolovi", ali i da Hrvatska osnažuje svoj odnos prema Domovinskom ratu i postrojbama koje su sudjelovale u njemu", rekao je ministar.

Podsjetio je i kako je suradnja gardijskih brigada s pričuvom imala ključnu ulogu u ostvarivanju pobjeda u Domovinskom ratu. "Danas je pričuva Hrvatske vojske vrijedna sastavnica sustava domovinske sigurnosti te kao takva pomaže u obrani naroda od suvremenih ugroza", istaknuo je ministar te poručio pričuvnicima: "Hvala vam na odazivu na obuku! Hvala vam na domoljublju i odanosti domovini!"

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je veteranima 5. gardijske brigade njihov dan te im zahvalio na doprinosu u obrani domovine.
Povodom obilježavanja 26. obljetnice 5. gardijske brigade "Sokolovi", za posjetitelje je u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske.