Listopad 16, 2019

head

U Vukovaru održan Festival domoljubne poezije "Grad u školjci"

Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 13:16

U sklopu programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u organizaciji Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Republike Hrvatske“, šesti puta za redom, održana je finalna večer Festivala neobjavljene domoljubne poezije „Grad u školjci“ 2018. u prepunoj Kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru.

Od 2013. – 2017.godine Festival za najljepšu neobjavljenu pjesmu održavao se pod nazivom „Pjesmom protiv zaborava“, a od 2018. u spomen na pokojnog vukovarskog branitelja i pjesnika Darka Dombaja festival nosi naziv „Grad u školjci“, po njegovoj zbirci vukovarskih elegija.
Na natječaj je pristiglo 83 pjesme iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Trideset prvorangiranih objavljene su u šestom zborniku „Grad u školjci“ 2018., a deset prvorangiranih autora čitalo je pjesme te dobilo priznanja. Priznanja su dobile i tri prvonagrađene autorice, ali su im uručene i simbolične nagrade.

Prosudbeno vijeće, kao najbolju neobjavljenu domoljubnu pjesmu 2018. godine proglasilo je pjesmu „Češljugar“ autorice Larise Janičev-Stojanović iz Vinkovaca. Drugoplasirana je autorica Vesna Šrlin-Batina iz Gornje Bistre, a trećeplasirana autorica Ankica Bistrović iz Koprivnice.

Već četvrtu godinu za redom festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar – Kitarović i grada Vukovara. Izaslanik Predsjednice RH bio je Zoran Marunček (Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi“), koji se i obratio nazočnom skupu. Podršku festivalu dao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao da je ovo jedan od načina kako bi se sačuvala istina o obrambenom Domovinskom ratu te se zahvalio autorima na njihovoj ljubavi prema Vukovaru.

U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa „Sveti Juraj“ HRM.

grad u skoljci1