Siječanj 25, 2021

Sokolovi

Priopćenje ZUV HGP u svezi himne hrvatskih branitelja

Utorak, 21 Veljača 2012 01:00

 ZBOR UDRUGA VETERANA 

HRVATSKIH GARDIJSKIH  POSTROJBI
Assembly of associations of croatian war veterans guard units.

Fra Filipa Grabovca 1, 10 000 Zagreb

Ur. broj: 02 / 2012
Split, 21. veljače 2012.

PREDMET: Priopćenje ZUV HGP u svezi himne hrvatskih branitelja.

Na braniteljskom portalu objavljen je članak pod naslovom
„ZAŠTO GARDIJSKE BRIGADE NISU ZA BRANITELJSKU HIMNU“.

U navedenom članku data su nepotpuna objašnjenja Predsjednika ZUV HGP, Predsjednika UV 4.gbr i Predsjednika UV 4.gbr podružnice Knin zašto je to tako, pa nema ni odgovora na upit iz naslova. 

Zbor Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi ponosi se identitetom hrvatskog branitelja stvorenoga u Domovinskom ratu. Sastavni dio toga identiteta su naše koračnice iz Domovinskog rata, koračnice iz hrvatske povijesti, himne naših postrojbi, naša odora i znakovlje, naša odličja i medalje, naša spremnost na žrtvu a naša zajednička himna za koju su živote dali najbolji od nas je Lijepa naša.
Državna himna Lijepa naša kroz našu dugu i burnu povijest u zajedništvo povezuje sve hrvatske branitelje, sve domoljube koji su se žrtvovali za hrvatsku slobodu i sve Hrvate koji ljube svoju Domovinu.
To je razlog zašto mislimo da nema potrebe izmišljati novu himnu hrvatskih branitelja šesnaest godina od službenog završetka Domovinskog rata.
Ona bi po nama u ovom trenutku razvodnjavala naš identitet stečen u Domovinskom ratu a dijelila bi nas od drugih domoljubnih skupina našega hrvatskog naroda, što je nama neprihvatljivo.
Želimo graditi zajedništvo svih hrvatskih branitelja ali ne stati na tome, nego graditi i zajedništvo svega našega hrvatskog naroda kako bi zajedno odgovorili na izazove u budućnosti poštujući ono što je bilo u prošlosti.
Mi zato podržavamo sve autore domoljubnih pjesama, štoviše potičemo ih zdušno u njihovim stvaralačkim naporima da opjevaju hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu i hrvatske junake koji su tu pobjedu ostvarili. Dajemo zato potporu svim festivalima domoljubne pjesme i drugim oblicima domoljubnog stvaralaštva koje će pronositi istinu o časnom hrvatskom Domovinskom ratu, o viteštvu hrvatskih vojnika i zajedništvu hrvatskog naroda u tom ključnom povijesnom razdoblju.
Svojim stavom nikako ne želimo priječiti ideje i inicijative bilo koje braniteljske udruge niti ulaziti u daljnju polemiku.

S poštovanjem,

P r e d s j e d n i k

Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Ivica TOLIĆ

Zatvori