Ožujak 29, 2020

head

„Sokolovi“ na susretu hrvatskih braniteljica u Petrinji

Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 09:09

PETRINJA – Klub žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja organizirala je Susret hrvatskih braniteljica u sklopu kojih je u petrinjskom Hrvatskom domu održana i Svečana akademija. U ime domaćina sve je pozdravila Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja.

„Drago mi je što smo danas zajedno. Lijepo vas je vidjeti sve zajedno. Žao mi je što nas nema više. Žene su se počele okupljati prije dvije godine zahvaljujući Slavonkama u Vinkovcima, danas smo u Petrinji. Voljela bih da ova tradicija ne zamre, da ostane, pa bez obzira na to što nas nema puno, danas se govori o broju od 23 tisuće braniteljica koje su prošle kroz Domovinski rat, one su jednostavno razočarane društvom i ovim svim što danas imamo. Mediji nimalo nisu naklonjeni braniteljskoj populaciji. Na nama svima je da to mijenjamo. Zavukli smo se svatko u svoj ugao i šutimo i pustimo da pričaju o privilegiranima i onima koji su u mirovinama. Ako od 500 tisuća branitelja je 57 tisuća u mirovinama, 15 tisuća su HRVI, je li to veliki broj? Zašto dozvolimo da nas stalno prebrojavaju“, rekla je uvodno Jurčević te je pozvala sve na zajedništvo te je izrazila nadu da će ih na idućem susretu hrvatskih braniteljica biti više.

Katica Gašljević, dopredsjednica Kluba žena je podsjetila na ratne strahote koje su se dogodile na našim područjima. „Mi žene u tom iznimno teškom vremenu nismo mogle ostati samo promatračice, nismo mogle samo sjediti u nekom podrumu, plakati i čekati vijesti s bojišnice, željele smo učiniti nešto puno više. Znale smo tko smo i da trebamo braniti što je naše. Tako su se mnoge žene dragovoljno, bez obveze i bez poziva uključile u Hrvatsku vojsku ili policiju odmah u ljeto 1991.godine stavivši se Domovini na raspolaganje, nismo postavljali nikakve zahtjeve, bilo nam je svejedno gdje će nas rasporediti, bilo nam je važno da smo tu. Zagledani u te davne godine našeg života uvijek s ponosom možemo reći, tu na vjekovnoj granici civilizacija bili smo jedno srce. Život na prvoj crti u njima je tekao svojim ritmom, snažno je pulsirao između uzbuna i granata. Krenule su žene i majke na mukotrpne putove govoriti velikom i moćnom svijetu istinu i tražiti za svoj narod i svoju Domovinu pravdu i mir, pokušavajući probuditi moćnike svijeta, zaustaviti agresiju i progon s naših vjekovnih ognjišta“, rekla je Gašljević i dodaje kako je sada na njima da prošire još više istinu o Domovinskom ratu. Također je pozvala da se prestanemo dijeliti i razdvajati, kako je naša Domovina umorna, iscrpljena i opustošena nepravdama i podjelama.

Ovakve susrete prije dvije godine pokrenula je Udruga braniteljica Vukovarsko-srijemske županije čija je predsjednica Ljiljana Poje istaknula kako je ta Udruga osnovana 2010.godine i okuplja danas sve braniteljice iz cijele županije. „Pokazale su i dokazale da rame uz rame sa svojim muškim kolegama mogu se nositi sa svim zadaćama postavljenim pred njih. Danas žive svoje živote u tišini, a tako i odlaze, jedna po jedna. Udruga okuplja braniteljice, pomaže im da se lakše nose sa svim problemima, a i lakše ih zajedno rješavaju. Pokrenule smo razne programe, pa je tako jedan od njih i okupljanje braniteljica. Krenuli smo skromno s idejom da okupimo braniteljice Vukovarsko-srijemske županije i naravno uvijek pozovete goste, a onda smo ostali bez teksta. Kada smo vidjele koliko braniteljica naših prijateljica je željelo doći tada k nama. Sljedeće godine rekle smo nećemo ostati na Vukovarsko-srijemskoj županiji, organizirat ćemo i promijeniti ime okupljanja u Dan braniteljica Republike Hrvatske“, rekla je Poje i na kraju dodaje kako su dogovorili da ovakvi susreti svake godine budu u nekom drugom gradu Hrvatske.

Zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb je istaknula kako je čast što je Petrinja domaćin ovog susreta te ističe kako su naše majke i bake kroz stoljeća tkale platno, tkaninu ljubavi. „Tkalo se kroz stoljeća platno slobode. Za njega se žrtvovalo, patilo, krvarilo, umiralo, ali samo je jedna generacija, naša generacija, vaša 1991.godine imala tu čast stati na branik Domovine. Da, tkalo se godinama, stoljećima i svaka generacija Hrvata dodavala je nit svoga vremena, svojih patnja, svojih golgota. A onda je došla ta 90-ta, kako kaže naš Miroslav Škoro, otac reče sad ili nikada, taj sad je bio krik u vašim srcima. Svi vi imate onu nit satkanu u svojim genima, onu nit pravednosti i domoljublja, onu nit ljubavi prema slobodi i istini, onu božansku iskru koja ljubi i izgara za pravdu, poštenje, dobrotu i zato gotovo goloruki obranili ste naše domove, naše obitelji, našu vjeru i našu Domovinu“, rekla je Kaleb.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja bila je Tatjana Pogarčić, savjetnica u kabinetu ministra koja je istaknula kako joj je čast što je u Petrinji. „Domaćinu, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klubu žena ogranak Petrinja želim čestitati na organizaciji i zahvaliti na prepoznavanju potrebe za promicanje uloge žena u Domovinskom ratu. Ministarstvo hrvatskih branitelja kao partner udrugama iz Domovinskog rata u svim njihovim programima i aktivnostima zalaže se za poboljšanje kvalitete života i unaprjeđenje skrbi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Žene u Domovinskom ratu osjetile su svu težinu rata i imale širok spektar uloga. Žene braniteljice pokazale su se kao vješte ratnice, ali se u isto vrijeme iznijele teret očuvanja obitelji. I danas su ključni svjedoci ratnih zbivanja, faktor su očuvanja i promicanja zajedništva unutar braniteljske populacije. Kao takve, mi hrvatske braniteljice smo i prepoznatljive i vidljive“, rekla je Pogarčić.

Izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio okupljene da smo jedna od županija u kojoj je tijekom Domovinskog rata stradalo jako puno žrtava. „Ne smijemo u ovakvim prigodama zaboraviti nikoga jer svaki naš čovjek, naša žena u Domovinskom ratu imala je svoju ulogu. Svaki čovjek je dao doprinos u ovom Domovinskom ratu da danas imamo slobodnu, ponosnu hrvatsku državu, to ne smijemo nikada zaboraviti. Ali danas ovdje čestitam vama hrabre hrvatske braniteljice i ratnice koje ste digle glas, koje ste se okupile i shvatile da morate nešto poduzeti. Drage braniteljice, hrvatske braniteljice, žene i ratnice, želim poručiti i u svoje osobno ime, ali i u ime predsjednice Republike Hrvatske, čuvajte istinu o Domovinskom ratu, nemojte dozvoliti da bilo tko pokuša nasrnuti na one vrijednosti, na ono dobro sve što je činjeno tijekom Domovinskog rata“, kazao je Žinić i na kraju ističe kako budućnost moramo graditi kroz istinu.

Dopredsjednica petrinjskog Kluba žena Višnja Palačković Popović je na kraju iznijela zajedničku poruku svih braniteljica s ove Svečane akademije. „Istinom štititi dignitet Domovinskog rata, ponašati se pobjednički, sudionice i sudionici Domovinskog rata zaslužuju dužno poštovanje društva, o Domovinskom ratu na temelju činjenica i izjava neposrednih sudionica i sudionika, papirologiju svesti na razumnu mjeru i uvezati institucije koje su dužne provoditi Zakon o pravima branitelja, omogućiti svim braniteljicama i braniteljima da pri odlasku u mirovinu ostvare pravo na braniteljski dodatak, raditi na provođenju zajedništva svih braniteljica i branitelja, pratiti, istraživati uzroke pojačanog pobola i preranog umiranja braniteljske populacije, raditi na prevenciji suicida branitelja, medijski promovirati braniteljice i branitelje koji danas aktivno doprinose zajednici, i posljednje, omogućiti dostojanstven život svim braniteljicama i braniteljima“, rekla je Palačković Popović.

U sklopu Svečane akademije svi okupljeni mogli su pogledati kratki povijesni pregled „Petrinja u Domovinskom ratu“ u video i audio produkciji Gorana Brebrića, dok je u glazbenom dijelu nastupila Laura Sučec, članica sastava Laura´s koja je izvela domoljubne pjesme upravo Gorana Brebrića.

Nakon Svečane akademije u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma postavljena je izložba „Žena-majka-ratnica“ kao i sve izdane knjige hrvatskih braniteljica, a na gradskom Rukometnom stadionu organiziran je Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske koju su priredili vojnici iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“.

Udrugu veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ iz Vinkovaca, predstavljala je Larisa Janičev – Stojanović.

petrinja braniteljice2018 002petrinja braniteljice2018 003petrinja braniteljice2018 004