Listopad 16, 2019

head

Veterani 5. gardijske brigade "Sokolovi" na obilježavanju 26. obljetnice "VRO Maslenica 93"

Petak, 25 Siječanj 2019 12:16

ZADAR – U Zadru je 21. siječnja 2019. održano obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica na kojem su sudjelovali i veterani 5. gardijske brigade "Sokolovi", jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.

Bila je to svojevrsna prekretnica u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata u kojoj je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Ministar obrane Damir Krstičević u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za Hrvatsku.

Istaknuo je kako je operacija Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu, prije svega iz tri razloga:

Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske – kazao je ministar.

Sjećanje na operaciju Maslenica evocirao je i umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina naglasivši kako je to bila prva oslobodilačka Operacija Hrvatske vojske s ciljem spajanja hrvatskog sjevera i juga te potiskivanje snaga agresora koje su ugrožavale Zadar, Biograd, Šibenik i ostala mjesta duž obale. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjeća svih mladih ljudi koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu i ovoj operaciji jer, kako je istaknuo, s njima je ostvarena samostalnost, sigurnost i sloboda koju danas imamo, a to je učinjeno s velikom vjerom u sebe i svoje sposobnosti, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

maslenica2019 2