Veljača 08, 2023

Head

Priopćenje vezano uz potpisivanje molbe umirovljenih generala za pomilovanje Perkovića i Mustaća

Utorak, 19 Travanj 2022 11:42

Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ osuđuje, za nas sramotan čin potpisivanja molbe nekolicine umirovljenih generala predsjedniku Republike Hrvatske za pomilovanje osuđenih pripadnika bivše jugoslavenske tajne policije UDB-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća.

Njihovo uplitanje u ovaj predmet smatramo neprihvatljivim sa stanovišta očuvanja digniteta Domovinskog rata pa i same rezolucije o Domovinskom ratu. Smatramo da se generali kao sudionici Domovinskog rata trebaju zalagati za donošenje pravnog okvira ili zakona o lustraciji u Republici Hrvatskoj kako bi se spriječilo bivše nositelje visokih dužnosti u komunističkoj partiji UDB-i ili KOS-u da budu nositelji vlasti te da imaju visoko pozicionirana politička mjesta u državi, vladi ili javnim poduzećima ili bar ustrojiti registar sa imenima i prezimenima osoba aktivnih u javnom i političkom životu Hrvatske, a ne oslobađanje ili pomilovanje onih koji bi bili obuhvaćeni lustracijom.

Naša udruga prekida svaki odnos i suradnju sa umirovljenim generalima, supotpisnicima ove molbe, a i Generalskim zborom kao udrugom sve dok ista udruga javno ne osudi i ne izbaci iz svog članstva navedene generale.

PdfPreuzimanje priopćenja

Predsjednik UV5GBR „Sokolovi“
Zoran Marunček

Zatvori