Studeni 29, 2023

Head

Ovršni zakon je najbolji je primjer kako sustav ne funkcionira

Utorak, 13 Siječanj 2015 23:05

“Veliki broj građana nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji te jedva podmiruje osnovne životne potrebe, a Ovršni zakon, koji je trenutno na snazi, dovodi ih u još nepovoljniji položaj. Zbog toga smatramo da je potrebna hitna izmjena tog zakona pri čemu se treba voditi modelima nekih europskih zemalja u kojima je jedno od osnovnih prava čovjeka – pravo na dom”.

“Do izmjene zakona apeliramo na Ustavni sud da zabrani daljnju primjenu spornih odredbi ovršnog zakona ili da čitav zakon stavi izvan snage, s izričitom zabranom daljnjeg postupanja te da poništi sva rješenja o ovrsi koja su donesena dosadašnjim Ovršnim zakonom”.

“Zoran Brlenić, njegova supruga koja boluje od raka štitnjače te njihovih troje djece prisiljeni su iseliti iz vlastitog doma zbog nemogućnosti vraćanja kredita uslijed Zoranovog otkaza u NK Varteksu i suprugine bolesti. Ovo je tek jedan u nizu primjera kakve sve negativne posljedice na pojedinca, obitelj, pa i čitavo hrvatsko društvo ima provedba Ovršnog zakona”, ocijenili su te dodali: “Ovakav tip zakona stavlja u neugodan položaj ne samo obitelj, već i policajce koji su prisiljeni izvršavati deložacije i ulaziti u sukobe s hrvatskim građanima koji štite deložirane, odnosno štite temeljno pravo čovjeka na vlastiti dom. Zbog neprimjerenih političkih odluka i političara koji ne djeluju u službi naroda, donose se zakoni koji su uzrok sukoba između hrvatskih građana i policije”.

“Posao vladajućih je donošenje zakona koji će štiti hrvatske građane i omogućiti im sva temeljna prava čovjeka, no Ovršni zakon najbolji je primjer kako sustav ne funkcionira te zbog toga civilne organizacije moraju preuzimati posao države. Netko mora stati u obranu nezaštićenih”.

Zatvori